close


Telefonların Yavaşlama Nedenleri ve Çözümü

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte akıllı telefon kullanıcılarına sunulan hizmetler artmakta ve buna bağlı olarak kullanılmakta olan akıllı telefonlar gün geçtikçe […]


admin admin2 Mayıs 2021
Yorum yapılmamış

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte akıllı telefon kullanıcılarına sunulan hizmetler artmakta ve buna bağlı olarak kullanılmakta olan akıllı telefonlar gün geçtikçe telefonun yavaş çalışması sorununu göstermektedir. İlk alındığında iyi bir performans sergileyen cihazlar, bir süre kullanıldıktan sonra eski performanslarını kaybetmektedirler. Android İşletim Sistemi ya da iOS İşletim Sistemi fark etmeksizin bu tür sorunlarla karşılaşan akıllı telefon kullanıcıları, bu problemlerle baş edebilmek adına her yolu denemektedir.

Hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş olan akıllı telefonlar, çıkarmış oldukları çeşitli sorunlarla kullanıcıları mağdur etmektedir. Telefonun yavaşlaması, donma veya kapanma sorunu, kameranın işlevini yitirmesi, sesli aramalarda ortaya çıkan iletişimsizlikler başta olmak üzere ortaya çıkan bu ve benzeri problemler akıllı telefon kullanıcılarının muzdarip olduğu konuların başında gelmektedir. Bu sorunun çözümü yeni bir telefon almak olarak görülse de aşağıda yazacağımız öneriler ile birlikte bu işlem ertelenebilmektedir. Şimdi gelin bu akıllı telefonları yavaşlatan sebeplerin çözümlerine beraber bakalım. 

Telefonların Yavaşlama Nedenleri ve Çözümü 1   

    

Telefon Hafızasının Dolması

Akıllı telefonun yavaş çalışmasının en büyük sebeplerinden bir tanesi, yüklenen uygulamalar ve çekilen fotoğraf ile videoların depolama kapasitesini doldurmasıdır. Telefon hafızasının dolması, işletim sisteminin performansını olumsuz yönde etkileyeceğinden bu durum akıllı telefonlarda ağırlaşmalar ve donmalar meydana getirecektir. Meydana gelen bu ağırlaşma ve donmalar akıllı telefonların ömrünü kısaltacaktır. Çözüm olarak ise şunu tavsiye edebiliriz: Belirli periyotlarda akıllı cihazların depolama alanını kontrol edilerek gereksiz dosyalar silinmeli, gerekli olan dosyalar ise farklı bir harici diske taşınmalıdır.  

   

Önbelleğe Alınan Verilerin Temizlenmemesi

Akıllı telefonlarda uygulamaların kullanımı ile birlikte önbellekte veriler birikmektedir. Biriken bu veriler telefonun RAM’inde çok fazla yer kaplamakta, bu da akıllı telefonları yavaşlatmaktadır. Depolama alanı arttıkça önbellek kullanımının da arttığını varsayacak olursak, bu durumun da akıllı telefonların yavaşlamasında etkisi olduğu söylenebilmektedir. Akıllı telefonunuzda kullanmadığınız uygulama ve dosyaları periyodik bir şekilde takip edip temizleyerek bu telefon yavaşlaması sorununa çözüm bulabilirsiniz.

Telefonların Yavaşlama Nedenleri ve Çözümü 1

hand holding the smartphone with tachometer speed in the screen over the road in background

Bellek (RAM) Yetersizliği

Gelişen teknolojiler ile birlikte yüksek kapasitede uygulamalar piyasaya sürülmeye başlanmıştır. Hâl böyle olunca akıllı telefonların belleği (RAM’i) yüksek kapasitedeki bu uygulamalara ayak uyduramayacak hale gelmiştir. Yeni bir telefon edinimi imkânı olmayan Android İşletim Sistemi’ne sahip akıllı telefonların kullanıcıları, karşılaştıkları bu soruna “Memory Locker” ile çözüm bulabilse de iOS İşletim Sistemi’ne sahip akıllı telefonların kullanıcıları şu an için bu sorunla baş edememektedir. Bu yüzden de telefonun yavaş çalışması sorununu yaşamaktadırlar.

Sistem Güncellemeleri

Kullanılan akıllı telefonlara yeni bir sistem güncellenmesinin gelmesi kullanıcılara genelde korku yaşatmaktadır. Bilindiğinin aksine sistem güncellemeleri akıllı telefonun yavaşlamasına sebep olmaktadır. Yapılan güncellemeler ile birlikte ağırlaşmalar ve gecikmeler ortadan kalkmaktadır. Ortadan kalkan bu ağırlaşma ve gecikmeler akıllı telefonların performanslarını artırarak onların daha hızlı çalışmalarını sağlamaktadır. Bu yüzden akıllı telefonlarınıza gelen sistem güncellemelerinden asla korkmayınız.

Arka Planda Çalışan Uygulamalar

Akıllı telefonlarınızda kullanmış olduğunuz uygulamaları kapatsanız bile bu uygulamalar arka plan denilen yerde çalışmaya devam edecektir. Birden fazla uygulamanın açılması ile arka planda birçok işlem yapılacak ve bu da akıllı telefonunuzun performansını olumsuz yönde etkileyecek ve telefonun yavaşlamasına neden olacaktır. Bu duruma çözüm olarak vereceğimiz öneri ise şudur: Kullanmış olduğunuz uygulama ile işiniz biterse sadece uygulamadan çıkış yapmakla kalmayın, arka planda çalışan uygulamayı tamamen sonlandırın.

Gereksiz Widget’ların Kullanılması

Akıllı telefonlarda kullanılan birçok uygulama birbirinden şık Widget’lar sunmaktadır. Bu Widget’lar akıllı telefonunuzdaki işlerinizi pratik bir hale getirip o işlerinizi bir hayli kolaylaştırsa da güç tüketimini artırmaktadır. Artan bu güç tüketimi akıllı cihazınızda performans düşüklüğüne ve telefonun yavaş çalışmasına sebep olmaktadır. Bu konuda tavsiyemiz biraz daha seçici olmanız. Gerekmedikçe Widget kullanmamalı, eğer kullanmak gereken uygulamalar olursa da bu konuda seçici davranmalıdır.

Telefonların Yavaşlama Nedenleri ve Çözümü 2

Kullanılmadığı Halde Devre Dışı Bırakılmayan Özellikler

Akıllı telefonlarda kullanılmıyorken çalışan bazı uygulamalar telefonun yavaşlamasına sebep olmaktadır. Örneğin Bluetooth’un kullanılmadığı halde sürekli açık kalması, Wi-Fi ağı olmayan yerlerde bu özelliğin açık durması ya da işinize yaramıyorken GPS özelliğinin açık olması telefonunuzun performansını düşürecektir. Düşen bu performans ile akıllı telefonlarınızda yavaşlamalar görünecek, şarj tüketimini ise artıracaktır. Bu modlardan kullanılmayanların kapalı bir şekilde durması hem pil performansını artıracak hem de akıllı cihazınızdaki ağırlaşmaları ortadan kaldıracaktır. 

İndirilen Uygulamalar ile Cihaza Virüs Bulaşması

Android İşletim Sistemi için Play Store’da, iOS İşletim Sistemi için ise Apple Store’da kullanıcıların hizmetine uygulamalar sunulmaktadır. Özellikle Android İşletim Sistemi’ne sahip akıllı cihazlarda Play Store dışında indirmeler olabilmektedir. Bu indirmeler ile birlikte akıllı cihazlarda güvenlik açıkları meydana gelebilmektedir. Güvenilir olmayan bu indirmeler ile birlikte cihazınıza virüs bulaşabilmekte, bu durum da akıllı telefonun yavaş çalışmasına neden olmaktadır. Tavsiyemiz ise bilinmeyen uygulamaları akıllı cihazınıza indirmemeniz yönünde olacaktır.

Telefona Root Atılması

Akıllı cihazların özelliklerini iyileştirilebilmesi için yapılan root atma işlemi, telefonunuzda çeşitli aksaklıklar meydana getirebilmektedir. Bu aksaklıklar ile birlikte ortaya çıkan sorunlar akıllı telefonun yavaşlamasına neden olacaktır. Bu tür yavaşlamalar ile karşılaşmak istemeyen akıllı telefon kullanıcıları bu işlemi yapmadan evvel farklı çözüm yolları aramalıdır.   

 

https://www.iyisine.com/

Bu yazıyı oylayın!
Bu yazıyı paylaşın!
admin
admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir