close


Telefon Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Telefon Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir? Globalleşen dünyada gelişen teknoloji ile birlikte telefon kullanmak artık neredeyse mecburi bir hâl almıştır. Çağımızın […]


admin admin28 Mart 2021
Yorum yapılmamış

Telefon Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Globalleşen dünyada gelişen teknoloji ile birlikte telefon kullanmak artık neredeyse mecburi bir hâl almıştır. Çağımızın vazgeçilmezleri olan bu cihazlar, hayatımızın olmazsa olmazları arasına girmeyi başarmıştır. Her evde hatta evdeki her cepte bulunan bu cihazları alırken telefon alırken nelere dikkat edilmelidir sorusu akıllara gelmektedir. Birer ihtiyaç hâlini alan bu cihazlar son yıllarda karşımıza “akıllı telefon” kimliğiyle çıkmaktadır. Bu akıllı telefonlar tercih ederken de karşımıza birkaç parametre çıkmaktadır. Bunlardan kısaca şöyle bahsedelim:

Telefon Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir? 1

İşlemci: Android telefonlarda genellikle Quallcom tarafından üretilen Snapdragon adlı işlemci tercih edilmektedir. Windows ile olan uyumu bu işlemcinin tercihinde önemli bir rol oynamaktadır. Samsung marka telefonlarda ise kendi üretimi olan Exynos isimli işlemci kullanılmaktadır. Son zamanların öne çıkan markalarından biri olan Huwaei ise HiSilicon, Kirin ve MediaTek isimli işlemcileri kullanmaktadır. Başka bir dünya markası olan Apple ise A9, A12, A13 Bionic gibi işlemcileri tercih etmektedir. Her biri kendi alanında yeterliliğe sahip bu işlemci markalarını kıyaslamak çok doğru olmasa da Apple bu konuda diğerlerinden bir adım önde görünmektedir.

RAM: Telefon alırken dikkat edilmesi gerekenlerden biri de RAM’dır. Akıllı telefonların performansını etkileyen en önemli parametrelerden biri de hiç şüphesiz ki RAM kapasite değeridir. İlk android telefonlarda bu değerler 256 MB, 512 MB, 1 GB iken son zamanlarda piyasaya sürülen telefonlarda ise bu değerler gelişen teknolojinin de etkisiyle 2 GB, 3 GB, 4 GB, 6 GB olmuştur. En iyi performans için tabi ki yüksek RAM kapasiteli telefonlar tercih edilmelidir.

Ekran: Boyut, teknoloji, çözünürlük, piksel yoğunluğu, dayanıklılık, renk kapasitesi ve gövdeye olan oranı akıllı telefon ekranlarında kullanıcının tercihine sunulan değişkenlerdir. Çizilmeye dirençli camının olması, GloveTouch yani eldiven ile kullanımının olması vs. özellikler akıllı telefon tercihinde kullanıcılar tarafından tercih edilen değişkenlerdir.

Depolama Kapasitesi: Gelişen teknoloji ile gerek kullanılan belgelerin gerekse fotoğraflanan karelerin dosya boyutları artmıştır. Hâl böyle olunca akıllı telefonlarda da depolama kapasitesi değerleri gün geçtikçe gelişmektedir. İlk android telefonlarda bu değerler 8 GB, 16 GB, 32 GB civarında iken son zamanlarda 128 GB, 256 GB ve 512 GB’lık depolama kapasitesine sahip akıllı telefonlar üretilmeye başlanmıştır. Kullanıcıların da takdiridir ki depolama kapasitesi yüksek telefonlar düşük telefonlara göre çok daha fazla iş görmektedir.

Telefon Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir? 2

Batarya Kapasitesi: Telefon alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında batarya kapasitesini de sayabiliriz. Tüm hayatımıza ortak olan telefonlarımız artık ellerimizden düşmez hale gelmiştir. Durum böyle olunca da yüksek batarya kapasitesine sahip telefonlar tercih edilmeye başlanmıştır. 2000 mAh ile 5000 mAh arasında değişen değerlere sahip akıllı telefonlarda ne kadar yüksek bir seçim yapılırsa telefonun kullanım süresi o kadar artacaktır.

Kamera: Anı yakalayıp görselleri depoladığımız bir makine halini alan akıllı telefonlarımızda, kameramızın özellikleri ne kadar üst düzeyde olursa o kadar kaliteli fotoğraflar elde ederiz. İşte bu kaliteyi yakalayabilmemiz için yüksek diyafram ve çözünürlüğe sahip akıllı telefonları tercih etmek doğru bir karar olacaktır.

Bu tür parametreler telefon alırken nelere dikkat edilmelidir sorusunun birer yanıtıdır. Kullanıcılar; bu verileri iyice araştırmalı, fiyat-performans olarak bütçesine en uygun akıllı telefonları seçmelidir.

Eski Model Telefonlar Alınmalı Mıdır? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Önce de bahsettiğimiz gibi akıllı telefonlar artık hayatımızın birer parçası haline gelmiştir. Telefon alırken yapılan araştırmalarda eski model telefon alınmalı mıdır sorusunu akıllara getirmektedir. Kullanıcılar eğer eski model telefon almaya karar vermişse merak edilen konulardan biri, eski model telefon avantajları ve dezavantajlarıdır. Alınan eski model telefonların yukarıda da bahsettiğimiz gibi işlemci, RAM, ekran, depolama kapasitesi, batarya kapasitesi ve kamera özellikleri yeni nesil telefonlar ile kıyaslanamayacak düzeyde düşük olacaktır. Yaşadığımız çağa çok hitap edemeyecek olan eski model telefonların avantaj olarak görebileceğimiz tek şeyi fiyatlarının daha düşük olmasıdır. Bunun dışındaki tüm değerler bizlere dezavantaj olarak görülecektir.

Telefon Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir? 1

Düşük Model Telefonlar Alınmalı Mıdır? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Akıllı telefon kullanacak olan kişilerin akıllarına gelen bir diğer soru da muhakkak ki düşük model telefon alınmalı mıdır sorusudur. Bu soruyu takip eden diğer merak konusu düşük model telefon avantajları ve dezavantajlarıdır. Düşük model telefonlardan kasıt piyasadaki diğer telefonlardan daha düşük RAM kapasitesine sahip, çok tercih edilmeyen işlemcileri olan ve depolama, batarya kapasiteleri diğerlerinden daha az olan telefonlardır. Artan dosya boyutları düşük modelli akıllı telefonların tercih oranını da düşürmektedir. Yine eski telefonlarda olduğu gibi düşük modelleri telefonlarda da avantaj olarak sayabileceğimiz tek değer fiyat düşüklüğüdür. Bunun dışında avantaj olarak görülen başka bir parametre bulunmamaktadır.

Bu yazıyı oylayın!
Bu yazıyı paylaşın!
admin
admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir