close


Çalınan Telefon Nasıl Bulunur?

Çalınan telefon nasıl bulunur konusu günümüzde oldukça önem arz etmektedir. Teknolojinin hızla geliştiği ve yapay zekâ gibi ileri teknolojilerin gün […]


admin admin2 Mayıs 2021
Yorum yapılmamış

Çalınan telefon nasıl bulunur konusu günümüzde oldukça önem arz etmektedir. Teknolojinin hızla geliştiği ve yapay zekâ gibi ileri teknolojilerin gün geçtikçe hayatımıza müdahil olduğu günümüzde insanlar arasında iletişim, telefonlar sayesinde sağlanmaktadır. Cep telefonları; özellikle iş hayatında gerektiğinde asistan, gerektiğinde organizatör gerektiğinde de e postalarınızı takip edebileceğiniz bir cihaz olması bakımından hayat kurtarıcı pozisyonundadır. Bu kadar hayati önemi olan telefonlarımızı yanımıza almayı unuttuğumuzda bile kriz geçirirken telefonlarımızın çalınması bizi oldukça zor duruma düşürecek ve endişelendirecektir.  Çalınan telefon olması durumunda ilk akla gelen polis, jandarma vb. kolluk kuvvetlerine gitmek veya adli mercilere başvurmak olsa da, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) da telefon çalıntı işlemleri konusunda en büyük yardımcılarımızdan olmaktadır. Ayrıca telefon çalınması durumunda iPhone telefon sahipleri “Bul” özelliğini ve Android telefon sahipleri “Cihazımı Bul” özelliğini kullanarak telefonlarını bulabilir, kilitleyebilir veya silebilirler. Bu şekilde güvenliğinizi sağlamış olursunuz.

Çalınan Telefon Nasıl Bulunur? 1

BTK Kayıp Çalıntı İşlemleri

29 Ocak 2000 tarihinde kurulan Bilgi Teknolojileri Ve İletişim Kurumu, Ülkemizde telekomünikasyon sistemini düzenleyip denetleyen kurumdur. Çalınan telefon nasıl bulunur diye düşünen insanlar için en güvenilir yol, BTK’ya başvurmaktır. BTK’ya kayıp/ çalıntı ihbar bildirimi yapılarak süreç başlatılmaktadır. Kayıp/ çalıntı ihbar bildirimi yapmak için e-devlet sistemi üzerinden veya BTK Tüketici İletişim Merkezi 120 aranarak ihbar bildiriminde bulunulmaktadır. Kayıp veya çalıntı ihbarının gerçekleşmesi için telefona ait 15 haneli IMEI numarasının bilinmesi gerekmektedir. Bu yüzden de önceden bir yere kaydedilmesi yaralı olacaktır. IMEI numarasını bilmiyorsanız arama ekranından *#06# tuşlarına basarsanız, IMEI numarası telefon ekranında belirir. BTK’ya en sık sorulan sorulardan biri telefonum çalındı ne yapmalıyım sorusudur. BTK’ya her ne kadar ihbar bildirimi yapılsa da kurumun çalınan telefonları bulmak gibi bir görevi olmadığı bilinmelidir. Kurum, böyle bir durumda direkt olarak emniyet güçlerine ve adli mercilere başvurulmasını önermektedir.

Başkaca karşılaşılan durumlardan biri de “Satın aldığım ve hiç sim kart takmadığım telefonum çalındı ne yapmalıyım?” sorusudur. Bu durumda dilekçe ile Bilgi Teknolojileri Ve İletişim Kurumu veya adli mercilere başvuru yapılabilir. BTK’ya yapılan ıslak imzalı dilekçelerin ekinde; cihaz faturası, nüfus cüzdanı fotokopisi ve kolluk veya savcılık başvuru tutanağı yer almalıdır. Tüm bu işlemler, çalınan telefonların elektronik haberleşme şebekesinden hizmet almasını engellemek için yapılmaktadır. Bulunan telefonların IMEI numarası ile birlikte BTK’ya bildirilmesi durumunda telefonum çalındı ihbarını yapan kişinin kimlik ve irtibat bilgileri, BTK tarafından ilgili kuruma gönderilir. Çalınan telefonlar, bulunduğunda tekrar iletişime açılması gerekmektedir. Bu işlem, telefonun sahibi tarafından ihbarın yapıldığı yöntemle aynı yöntem izlenerek yapılmalıdır. İhbar ve onay sürecini izleme sorgulamaları da e-devlet kapısı üzerinden yapılmaktadır.

Çalınan Telefon Nasıl Bulunur? 2

Çalınan iPhone Telefon Nasıl Bulunur

Apple, yüksek güvenlik sistemi ile rakiplerinin her zaman bir adım önünde olmuştur. iPhone telefonunu çaldıran insanlar, en çok çalınan telefon nasıl bulunur sorgulamasını yapmaktadır. Apple, kullanıcılarını korumak için böyle bir durumu daha önceden düşünerek önlemini almıştır. iPhone cihazlarında bulunun “Bul” özelliğini açmanız cihazınızın çalınması gibi bir durumda size avantaj sağlayacaktır. “Bul” özelliğinin ayarlarını yaptığınızda, eşlenmiş olan Apple cihazlarınız da otomatik olarak ayarlanmış olur. Bul özelliğini açmanız için yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir:

• Cihazınızın Ayarlar bölümünü açın.

• Adınızın bulunduğu Apple Kimliği bölümüne girin.

• Ekranı aşağıya doğru kaydırın ve Bul’a dokunun.

• iPhone’umu Bul bölümüne dokunun

• iPhone’umu Bul,  Bul Ağı ve Son Konumu Gönder’i açık konuma getirin.

• Ayrıca bir menü geri gelerek Konumumu Paylaş’ı açık konuma getirin.

• Apple Kimliğinizi girmeniz istenirse giriş yapın.

Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra telefonum çalındı nasıl bulabilirim diye düşünüyorsanız sırasıyla şunları yapabilirsiniz:

• Aygıtınızı haritada aramalısınız. Bu işlem için iCloud.com/find adresine giriş yapabilirsiniz.

• Aygıtınızı kayıp olarak işaretleyin. Bu işlemi yaptığınızda, cihazınızı uzaktan şifre ile kilitleyip bilgilerinizin güvenliğini sağlayabilirsiniz.

• Kayıp aygıtınızı seri numarası ile polise bildirmelisiniz.

• Kullandığınız operatör ile iletişime geçerek hesabınızı devre dışı bırakmasını isteyin. Çünkü telefonunuzla birlikte kişisel verilerinizin de çalınma tehlikesi bulunmaktadır.

 

Çalınan Telefon Nasıl Bulunur? 3

Çalınan Android Telefon Nasıl Bulunur

Android cihazlarda, telefon çalınması veya kaybolması durumlarında önlem almak mümkündür. Bilindiği üzere Android cihazlar Google altyapısını kullanır. Android işletim sistemli çalınan telefonlarınızı bulabilir, kilitleyebilir veya silebilirsiniz. Android işletim sistemli telefonlarınıza bir Google Hesabı eklemeniz Cihazımı Bul özelliğinin otomatik olarak açılmasını sağlayacaktır. Cihazımı Bul özelliği, çalınan telefonlarınızda şu koşulları sağlaması halinde kullanılabilir:

• Cihaz, açık durumda olmalıdır.

• Cihazınızda bir Google Hesabı oturumu açılmış olmalıdır.

• Telefon, hücresel (mobil) veriye veya kablosuz bir ağa bağlı olmalıdır.

• Google Play’de görünmelidir.

• Konum özelliği açık olmalıdır.

• Cihazımı Bul özelliği açık olmalıdır.

https://www.iyisine.com/

Bu yazıyı oylayın!
Bu yazıyı paylaşın!
admin
admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir