close


Android İşletim Sistemi ile iOS İşletim Sistemi Karşılaştırılması

Android İşletim Sistemi ile iOS İşletim Sistemi Karşılaştırılması Gelişen teknoloji ile birlikte farklı firmalar tarafından çıkarılan akıllı telefonlarda çeşitli işletim […]


admin admin3 Nisan 2021
Yorum yapılmamış

Android İşletim Sistemi ile iOS İşletim Sistemi Karşılaştırılması

Android İşletim Sistemi ile iOS İşletim Sistemi Karşılaştırılması 2

Gelişen teknoloji ile birlikte farklı firmalar tarafından çıkarılan akıllı telefonlarda çeşitli işletim sistemleri kullanılmaktadır. Google tarafından geliştirilen “Android İşletim Sistemi” ve Apple tarafından geliştirilen “iOS İşletim Sistemi” de bunlardan en önemlileridir. Durum böyle olunca android işletim sistemi ile iOS işletim sistemi karşılaştırılmanın yapılması da bir gereksinim halini almıştır. İşte bu yazımızda akıllı telefon kullanıcıları için bu karşılaştırmayı yapacağız.

Android İşletim Sistemi ile iOS İşletim Sistemi Karşılaştırılması 3

Linux tabanlı bir işletim sistemi olan Android İşletim Sistemi’nde Google Play Store uygulaması ile her türlü uygulamaya ulaşım, kolaylıkla sağlanabilmektedir. Bu durum saldırılara daha açık bir hale gelmekte ve dolayısıyla güvenlik zafiyeti oluşmaktadır. iOS unix veri tabanlı işletim sistemi olan iOS İşletim Sistemi’nde ise App Store uygulaması kullanılarak diğer uygulamalara erişim sağlanmaktadır. Daha kapalı bir sistem olan iOS işletim sisteminde güvenlik duvarı daha sağlamdır ve açık vermesi çok mümkün değildir. Android İşletim Sistemi’ne sahip akıllı telefonlarda birden fazla ana ekran bulunmaktadır. Bu ekranlara eklenebilen “widget” adı verilen kısa yollar ile bu sistem daha da kullanışlı bir hale gelmektedir. Kullanım kolaylığı konusunda Anroid İşletim Sistemi’nin biraz karışık olduğu söylenebilmektedir. iOS İşletim Sistemi’nde ise daha basit ve daha kullanışlı bir tasarım bulunmaktadır. Uygulamalara erişimin daha kolay olduğu bu sistem android işletim sistemi ile iOS işletim sistemi karşılaştırılmasında iOS İşletim Sistemi’ni bir adım öne taşımaktadır.

Sınırlamalar ve esneklik konusunda çok serbest olan Android İşletim Sistemi’nde işlemci hızlandırma, depolama artırma veya başka sınırları kaldırma gibi işlemler yapılabilmektedir. Bilgisayara takılan Android işletim sistemi sahibi bir telefon USB yoluyla depolama yapabilmektedir. iOS İşletim Sistemi ise bu sınırlama ve esneklik konusunda oldukça titiz davranmaktadır. Temel prensibi güvenlik olan iOS, bu anlamda tamamıyla kapalı bir sistem durumundadır. Android işlemci akıllı telefonlar gibi depolama alanı artırılamamakta, işlemci hızlandırılamamakta ve diğer bazı serbestlikler tanınmamaktadır. Android işlemci telefonlarda sık olmasa da güncellemeler gelmektedir. Bu güncellemeler telefon hızını çoğu zaman azaltmaktadır. iOS İşletim Sistemi ise her yıl düzenli olarak bir güncelleme sunmaktadır. Bu güncellemeler ile birlikte eski model telefonlarda yavaşlamalar meydana gelmektedir. Güncellemeler her iki işletim sisteminde de yeni bir akıllı telefon almayı gerektirse de bu konuda android işletim sistemi ile iOS işletim sistemi karşılaştırılması yapılması halinde iOS işletim sisteminin az da olsa önde olduğu görülmektedir.

Tüm karşılaştırmalar birlikte ele alındığında; iOS İşletim Sistemin’nin Android İşletim Sistemi’ne göre bir adım önde olduğu görülmektedir. Gelişen ve değişen teknolojiye en iyi ayak uyduran sistem, daima önde olacaktır. Değişime karşı çıkmanın akıllıca olmayacağı bu çağda her zaman teknoloji ile barışık kalmak gerekmektedir.

iOS’dan Android’e Geçmek İsteyenlere Tavsiyeler

Bu konumuzda iOS’dan Android’e geçmek isteyenlere tavsiyeler vereceğiz. Öncelikle sizlere çok daha sade bir ara yüz sunan iOS her zaman Android’den daha basit ve anlaşılır olmuştur. Bu geçişte kullanıcılar mutlak surette bir zorlanma yaşayacaklardır. Bu zorlanmalar haliyle bir yorulmaya yol açacaktır. Yine uygulamaların iOS ile Android’de farklı tasarımlara sahip olması geçiş sürecinde iOS’dan Android’e geçen kullanıcıyı bir hayli zorlayacaktır. Örneğin sosyal medya uygulamalarında ortaya çıkan farklılıklar bu zorlanmanın en belirgin halidir. Bu farklılıkların tümüne bakıldığında iOS’dan Android’e geçecek olan kullanıcıları çeşitli zorluklar beklemektedir.

Android İşletim Sistemi ile iOS İşletim Sistemi Karşılaştırılması 1

Android’den iOS’a Geçmek İsteyenlere Tavsiyeler

Bu konumuzda ise Android’den iOS’a geçmek isteyenlere tavsiyeler vereceğiz. Böyle bir geçiş yapmak isteyen kullanıcıların bilmesi gereken ilk şey, birçok özellikten mahrum kalacaklarıdır. Örneğin kullanıcılar; istedikleri uygulamaları istedikleri şekilde indiremeyecek, dinlemek istedikleri müzikleri telefonlarına depolayamayacak veya android işlemcili telefonlardan kendi akıllı telefonuna dosya aktarımı yapamayacaklardır. iOS’a geçen kullanıcıların güvenlik ve ara yüz konularında akıllarında soru kalmayacak olsa da bazı konularda içine girecekleri mahrumiyet onların canını sıkabilecektir.

https://www.iyisine.com/akilli-telefonlar/

Bu yazıyı oylayın!
Bu yazıyı paylaşın!
admin
admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir