Telefon Şarjının Gün İçinde Yetmemesi ve Şarj Ömrünü Uzatma
Hayatımızın vazgeçilmezleri arasındaki yerini alan akıllı telefonlarda karşılaşılan en önemli sorunlardan bir tanesi de hiç şüphesiz ki şarjın çabuk bitmesi, […]
Hayatımızın vazgeçilmezleri arasındaki yerini alan akıllı telefonlarda karşılaşılan en önemli sorunlardan bir tanesi de hiç şüphesiz ki şarjın çabuk bitmesi, gün içinde yetmemesi durumudur. Sıklıkla kullanıldığımız akıllı cihazlarımızda karşılaşmış olduğumuz bu durum bizleri oldukça huzursuz etmekte ve bu sorunun çözümü için farklı arayışlara itmektedir. Bu arayışlardan bir tanesi de telefonun şarj ömrünü uzatmak için sarf edilen çabalardır. Akıllı telefon alınırken yüksek batarya kapasitesine sahip cihazların seçimi bu şarj yetmeme problemini bir süre ertelese de bu problem ilerleyen zamanlarda kullanıcıların karşısına tekrardan çıkmaktadır. Durum böyle olunca akıllı telefon kullanıcıları da farklı çözüm yolları aramak zorunda kalmaktadır. Bu yazımızda kullanmış olduğumuz akıllı cihazların gün içerisinde şarjın çabuk bitmesi, yetmemesi ve kullanılan bu cihazların şarj ömrünü uzatmanın yolları gibi konulara değineceğiz.
Telefon Şarjının Gün İçinde Yetmemesi
Gelişen ve değişen yaşam standartlarımızın bir yansıması da hiç şüphesiz ki teknoloji alanına olmaktadır. Evimizin herhangi bir ihtiyacını karşılama, üzerimize giyecek elbise bulma, yemek yapacak halimiz kalmadığında bir tıkla evimize yemek getirtebilme veya gezmekte olduğumuz bir yerde adres arama konularında vazgeçilmez bir araç olan akıllı telefonlar kullanıldıkça yıpranmalar göstermektedir. Bu yıpranmalardan en çok etkilenen ise akıllı cihazlarınızın bataryalarıdır. Wi-Fi ağının sürekli açık kalması, arka planda hareketli resim veya giflerin kullanılması, fazla miktarda video izleme, bazı programların aşırı güç tüketimi, ekranın parlaklığı, ekranın kapanma süresi ve buna benzer daha birçok değişken akıllı cihazların batarya ömürlerini kısaltmaktadır. Şarjın çabuk bitmesi de bu sebepledir.
Elimizden düşürmediğimiz akıllı cihazlarımızda kullanmış olduğumuz uygulamalar batarya ömrünün azalmasında önemli roller oynamaktadır. Bu uygulamaların kısıtlanması yahut kullanılmadığında kapatılması bu ömrün uzamasında olumlu yönde katkı sağlayacaktır. Gün geçtikçe zayıflayan ömürleri ile bizleri zor durumlara sokan bataryalar, zamanla tükenme noktasına gelmektedir. Şarjın çabuk bitmesi ile tükenme noktasına gelen bu bataryaların ömürlerini uzatmak adına yapılabilecek birçok iş ve işlem bulunmaktadır. Bu işlerin yapılması bir miktar da olsa kullanmış olduğumuz akıllı cihazların şarj ömrünü uzatacaktır. Bu uzamanın hayatımıza etkisinin olumlu yönde olacağı ise kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. Aşağıda bulunan yazımızda şarj ömrünü uzatan bu etkenlerden bahsedilmektedir.
Telefon Şarj Ömrünü Uzatma
Akıllı telefonların hayatımızın vazgeçilmezleri arasına girdiği gerçeğini yukarıda yazmış olduğumuz yazımızda bahsetmiştik. Sıklıkla kullandığımız ve gün içerisinde şarjı yetmeyen akıllı telefonlarımızın şarj ömrünü uzatma için tavsiye edilen birçok öneri bulunmaktadır. Gelin şimdi hep birlikte bu önerileri inceleyelim:
* Telefon şarjının tamamen bitmesine müsaade etmeyin! Birçok insan tarafından doğru bilinen bir yanlış vardır ki o da telefonun şarjının tamamen bitmeden tekrardan şarj edilmemesinin gerektiği yanlışıdır. Bu durum eski telefonlar için doğru bir bilgi olsa da yeni üretilen lityum iyon bataryalara sahip akıllı cihazlar için geçerli bir bilgi değildir.
* Şarjın yetmesi gerektiği bazı acil durumlarda uçak modunu kullanın! Eğer çok müşkül bir durumdaysanız ve telefonunuzun şarjı bitmek üzereyse uçak modunu şarj ömrünü uzatma için kullanabilirsiniz. Telefonunuzda bulunan bu mod sayesinde birçok uygulama kullanılamadığından şarj tüketimi de en az miktara inecektir.
* Kullanmadığınız zamanlarda Wi-Fi özelliğini kapalı tutun! Akıllı cihazınız etrafta bir Wi-Fi kaynağı yoksa bu kaynağı aramak için sürekli bir şekilde aktif olacaktır. Özellikle gezmekte olduğunuz vakitlerde bu özelliğin açık olması sürekli bir ağ aramasına neden olacağından şarjın hızlıca tükenmesine sebep olacaktır.
* Daha az video izleyin! Belki akıllı telefon kullanıcıları için gerçekçi bir öneri olmayacaktır ama telefonunuzda daha az video izleyerek şarj ömrünü uzatma konusunda iyi bir adım atabilirsiniz. Bataryaya en çok etki eden yerin ekran olduğunu kabul edecek olursak videoların fazlaca izlenmesi hiç şüphesiz ki şarj ömrünü kısaltacaktır.
* Akıllı cihazınızı hızlı bir şekilde şarj eden şarj aletlerinden uzak durun! Gelişen teknoloji ile birlikte şarj etme süresini kısaltan cihazlar piyasaya sürülmüş bulunmaktadır. Bu durum güzel bir yenilik gibi görülse de bataryaların ömrünü aynı hızda azaltmaktadır. İçindeki kimyasalları reaksiyona sokmak için elektriği kullanan bataryalarda hızlı şarj özelliği bu sürecin verimliliğini azaltmaktadır.
* Bazı uygulamalar yerine tarayıcı kullanın! Facebook, instagram, twitter gibi sosyal medya hesaplarınıza erişmek için telefon içerisinde bulunan uygulamaları kullanmayıp tarayıcınızdan bu yerlere erişmeniz telefonunuzun şarj ömrünü oldukça büyük ölçüde artıracaktır. Çünkü bizler biliyoruz ki bu uygulamalar videoları sormaksızın oynatmakta, bildirimleri aynı şekilde bizlere sunmaktadır. Bu durumlar ise şarj ömrünün azalmasına neden olmaktadır.
* Ekran parlaklığını ve ekran kapatma süresini azaltın! Akıllı cihazların bataryayı en çok kullanan kısmı ekranlardır. Ekranların parlaklığını düşürerek cihazınızın şarj ömrünü uzatabilirsiniz. Bunun yanı sıra otomatik aydınlık işlevini de kapatmak bu şarj ömrünün artması konusunda etkisi olacaktır. Çünkü telefon aydınlığı otomatik olarak ayarlarken de ekstra şarj tüketecektir. Bu ekran parlaklığına ek olarak ekranın kapanma süresini azaltmak da şarj ömrünü artıran bir diğer etken olacaktır.
* Konum seçeneğini kapalı tutun! Bu özelliğin açık kalması siz yer değiştirdikçe güncellemeler sunmasına neden olacaktır. Bu ise bataryanın daha fazla kullanılmasına neden olacağından şarj ömrünü azaltacaktır.
* Akıllı cihazınızın uygun sıcaklık değerlerinde olmasına gayret gösterin! Düşük sıcaklıkta batarya içerisindeki reaksiyon yavaşladığından bu durum telefonun şarj ömrünü kısaltacaktır. Aynı şekilde çok yüksek derecede sıcaklıklar da bu ömrün kısalmasına etki etmektedir.
* Mümkünse duvar kâğıdı kullanmayın! Hareketli arka plan görüntüleri veya duvar kâğıtları birer batarya düşmanı olarak görülmektedir. Bu özelliklerin kullanılması da haliyle şarj ömrünü azaltacaktır. Bu yüzden görsellikten başka bir faydası olmayan bu özelliğin kullanılması tavsiye edilmemektedir.
* Güç tasarrufu modunu kullanın! Bu mod akıllı cihazlarınızda otomatik olarak sizlere sormadan bir şeyleri değiştirmek adına tasarlanmıştır. Ekran parlaklığının kendiliğinden kısılması, kullanılmayan programların sonlandırılması, kullanılmayan ağların kapatılması gibi birçok noktada hizmet vermektedir. Akıllı cihazınızda bu tür bir işlem yapan bir modun kullanılması, akıllı cihazınızın şarj ömrünü uzatma konusunda güzel bir fikirdir.
Bir yanıt yazın