iPhone M1 İşlemcilerin Özellikleri, Artıları ve Eksileri
iPhone M1 işlemci; 2020 yılının Haziran ayında Apple Worldwide Developer Conference (Apple Dünya Geliştiricileri Konferansı) etkinliğinde kullanıcılara duyurulan ve Apple […]
iPhone M1 işlemci; 2020 yılının Haziran ayında Apple Worldwide Developer Conference (Apple Dünya Geliştiricileri Konferansı) etkinliğinde kullanıcılara duyurulan ve Apple markasının silikon çipe geçiş sürecinde geliştirilmiş olan ilk çip olarak bilinmektedir. 5 nanometre teknoloji ile piyasaya sürülen ilk PC (Kişisel Bilgisayar) çipi olan M1; Mac Mini, MacBook Pro ve MacBook gibi farklı modellerde kullanılmaktadır. Dörder tane üst düzey yüksek performanslı Firestorm ve Icestorm çekirdeklerine sahip olan M1 işlemci, kendisinden önce piyasaya sürülen diğer tüm modellere göre çok daha iyi bir performans sergilemektedir. İçinde bulunan Neural Engine adlı işlem birimi, genel işlemci performansının yanında yapay zekâ gerektiren diğer işleri de hızlı bir şekilde yürütebilmektedir.
Gelişmekte olan teknoloji ile birlikte Apple firması da bu gelişmelere ayak uydurabilmek adına birbirinden farklı girişimlerde bulunmuştur. Farklı olan bu girişimlerden bir tanesi de iPhone M1 işlemcisinin piyasaya sürülmesidir. Üretilmiş olan diğer tüm işlemciler ile kıyas yapıldığında birçok alanda öne çıkan iPhone M1 işlemcisi, farklı bir şekilde hazırlanan tasarımı ile kullanıcıların beğenisini kazanmıştır. Olağanüstü performans, özel hazırlanmış teknolojiler ve devrim niteliğindeki verimliliği ile çığır açacak bir gelişme gösteren iPhone M1 işlemci; yeni bütünleşme düzeyiyle sade ve son derece verimli bir performans sergilemektedir.
iPhone M1 İşlemcilerin Özellikleri
ARM tabanlı 5 nanometre teknoloji ile üretilen iPhone M1 işlemcilerin özelliklerine baktığımızda karşımıza çıkan ilk veri 8 çekirdeğe ve 16 milyon transistöre sahip olmasıdır. Kullanıldığı bilgisayarlarda ekran çözünürlüğünü iyileştiren bu işlemci aynı zamanda oyun performansını artıran bir etkiye de sahiptir. Kullanılan uygulamaları daha da hızlı çalıştıran bu işlemci daha üst düzey bir pil ömrü sunmaktadır. 4 yüksek hızlı iş parçacığına sahip olan iPhone M1 işlemci, piyasadaki en hızlı CPU çekirdeği olarak karşımıza çıkmaktadır. Tunderbolt ve USB 4 teknolojilerini destekleyen bu işlemci 2,6 teraflop ile dünyanın en hızlı bağlanma grafiğine sahip olma özelliğini de kendisinde bulundurmaktadır. Yeni nesil yapay öğrenmeyi de içinde bulunduran iPhone M1 işlemci, saniyede 11 trilyon işlem gerçekleştirme kapasitesi ile de diğer işlemcileri geride bırakmaktadır. Sistemin tamamında paylaşılan birleşik bir belleğe sahip olan M1 işlemcinin performansı olağanüstü hızıyla gelişmiş bir güvenlik sağlamaktadır.
iPhone M1 İşlemcilerin Artıları
Geliştirilen iPhone M1 işlemci sayesinde kullanmış olduğunuz bilgisayarların ekran çözünürlükleri önemli ölçüde iyileşecek ve oyun performansları da üst düzeye taşınacaktır. Kullanılacağı yeni modellerde daha iyi bir pil ömrü sunulmasına yardımcı olacak, kullanılan uygulamaların ise daha da hızlı çalışmasını sağlayacaktır. Küçücük bir çipte kocaman bir performans gösteren M1 işlemciler, üretim teknolojisi ve yerleştirilen milyonlarca transistör ile çağının en iyisi durumundadır. Çok güçlü bir CPU frekansı sunan M1 işlemciler, bu güçlü performansı sunarken de çok az güç kullanmaktadır. Entegre grafik teknolojilerinde de piyasadaki diğer eşdeğerlerini geride bırakmaktadır.
iPhone M1 İşlemcilerin Eksileri
Kullanıldığı bilgisayarlarda birçok yenilik ve iyileştirme sağlayan iPhone M1 işlemciler, bazı konularda ise bir gelişme kat edememiş ve yerinde saymıştır. Örneğin bir önceki modellerle aynı tasarım özelliklerine sahiptir. Profesyonel uygulamalar kullananlar için bellek (RAM) miktarı olarak eksiklik gösteren iPhone M1 işlemci, bu alanda öncekilerden farklı bir imkân sunmamıştır. Harici bir grafik kartını ekleme gibi bir imkân sunmayan M1 işlemci, çok güçlü gibi görünse de bu alanda kendini fazlalaştıramamıştır. Görüntü kalitesini artırma iddiasında bulunan M1 işlemciler, bu konuda da eskinin üzerine hiçbir şey ekleyememiştir. İlk nesil işlemcilerden olması, alımı konusunda farklı riskler taşımaktadır. Bu riskler ise kullanıcıyı düşündürmektedir.
Bir yanıt yazın