5G’nin Özellikleri, Artıları ve Eksileri
5G nedir diye soranlar için 5G, 5. nesil mobil telekomünikasyon hizmeti olarak tanımlanmaktadır. Yeni nesil bir kablosuz telefon teknolojisi olan […]
5G nedir diye soranlar için 5G, 5. nesil mobil telekomünikasyon hizmeti olarak tanımlanmaktadır. Yeni nesil bir kablosuz telefon teknolojisi olan 5G, daha hızlı iletişim ve etkileşim için kullanılacak teknolojik bir sistemdir. Genişlemiş bir bağlantı kapasitesi sunan bu sistem, veri aktarımı, veri yüklemesi veya veri indirmesi gibi alanlarda yaşanan gecikmeleri de minimize etmeyi hedeflemektedir. Sıfır gecikme hedefi ile üretilen bu teknoloji, ileri düzeyde birçok uygulamanın da hayata geçmesini sağlayacaktır. Bütün bu gelişmelerin ardından 3G, 4G ve 4.5G teknolojilerindeki gecikmelerin hepsi 5G teknolojisi ile neredeyse tarihe karışacaktır.
Uluslararası Telekomünikasyon Birliği bu teknolojinin kısa sürede tamamlanarak kullanılmaya başlanmasını öngörmektedir. Farklı firmalar tarafından çeşitli denemeler yapılmış ve birbirinden güzel sonuçlar alınmıştır. Teknolojideki devrimlerin sürmüş olduğu günümüzde iletişim hızını maksimuma çıkaracak olan 5G teknolojisi, verimlilik ve yeni gelişmeler konusunda tüm beklentileri karşılayacaktır. Evinizde bulunan tüm cihazları akıllı telefonunuza sorunsuz bir şekilde bağlayacak olan 5G teknolojisi, bu alanda da kullanıcılara farklı bir hizmet sunacaktır.
5G’nin Özellikleri Nelerdir?
5G’nin özellikleri konusu incelendiğinde kullanıcıların karşısına çıkacak ilk verinin enerji maliyetlerindeki azalma olduğu görülmektedir. Mobil ağ servislerinin kullanıldığı uygulamalarda enerji maliyetlerinde %80 – %90 oranında bir azalmanın olacağı hesap edilmektedir. Kendinden önceki mobil ağlar ile kıyaslama yapıldığında 5G teknolojisi daha fazla cihaz ile daha hızlı bağlantılar kurulabilecektir. Veri indirme ve veri yükleme sürelerini önemli ölçüde azaltacak olan 5G teknolojisi, cihazlar arasındaki iletişim ve bağlantı sürelerinde de önemli bir düşüş yaşatacaktır. Kapsama alanı verilerinde kendinden önceki mobil ağlar ile kıyaslama yapıldığında 5G teknolojisi tüm mobil ağlara fark atacaktır. Sağlamış olduğu geniş kapsama alanı çok farklı boyutlara ulaşacaktır.
En büyük problemlerinden bir tanesi pil ömrünün kısa olması olan akıllı telefonlarda bu teknoloji ile farklılıklar ortaya çıkacaktır. 5G teknolojisi ile mobil cihazların enerji tüketimi önemli ölçüde azalacak ve buna bağlı olarak pil ömrü uzayacaktır. Pil ömrünün uzamasının sebebi ise hücresel iletişimin hızında meydana gelecek olan artmalar olarak söylenebilmektedir. Bu cihazların en önemli sorunlarından bir tanesi olan pil enerji sorunu 5G teknolojisi ile çözüme ulaştırılacaktır. Uzun süre kullanımlar sağlanacak ve belki de akıllı telefonların en son ne zaman şarja takıldığı unutulacaktır.
5G’nin Artıları Nelerdir?
Kendisinden önceki teknolojiler gibi 5G teknolojisi de hız ve kapasite alanlarında yüksek artışlar göstermeyi hedeflemektedir. İndirme hızının yüksek ölçüde artacağının öngörüldüğü 5G teknolojisi, birçok yeniliği de beraberinde getirecektir. 3G, 4G ve 4.5G teknolojilerinde meydana gelen gecikmeler 5G teknolojisi ile neredeyse sıfıra indirgenecektir. Frekans kullanımında da önemli gelişmelere zemin hazırlayacak olan 5G teknolojisi, kullanılan bant genişliğini artıracaktır. Bant genişlikleri artırılan bu frekanslar artık daha da verimli bir şekilde kullanılacaktır. 5G teknolojisinin sağlayacağı ultra hız ve kapasite, gecikme süresindeki minimumluk ile birleşince kullanılacak servisler tamamen yenilenecektir. Yapılacak olan iş ve işlemler 5G teknolojisi sayesinde anlık olarak gerçekleştirilecektir.
Hareket halindeyken kullanılan akıllı cihazlarda zaman zaman karşılaşılan problemlerin 5G teknolojisi ile minimuma ineceği öngörülmektedir. Uçak, hızlı tren gibi üst düzey hızda hareket eden araçlarda bu teknoloji sayesinde kesintisiz iletişime devam edilebilecektir. Akıllı cihazlarda bulunan bataryalarda da yenilikler sunacak olan 5G teknolojisi, bu alanda kullanıcıları bir hayli memnun edecektir. Veri transferini saniye’de 1 GB’ın üzerine çıkarmayı hedefleyen 5G telefonlar, aynı zamanda yüksek indirme ve yükleme hızı konusunda önemli derecede aşama kat edecektir. Optimum düzeyde güvenirlik ve yüksek hizmet kapasitesi sunacağı öngörülen bu teknoloji birçok kullanıcının beğenisini kazanacaktır.
5G’nin Eksileri Nelerdir?
5G teknolojisi ile beraber sayısı artacak olan baz istasyonları, en büyük 5G zararları olarak görülmektedir. Baz istasyonlarının sayısındaki bu artış insan sağlığı konusunda endişe yaratmaktadır. Bir gurup bilim insanı, 5G teknolojisinin yayacağı radyasyonun insanın genetiğine zarar vereceğini söylemektedir. Kısa vadede olmasa da uzun vadede çeşitli problemlerin ortaya çıkacağı düşünülmektedir. 5G şebekesinin yaymış olduğu frekansların zararı hakkında birçok rapor hazırlandığı bilinmektedir. Özellikle moleküler biyoloji alanında ihtisas yapmış olan bilim insanlarının bu teknolojiye sıcak bakmadığı da bilinen bir gerçektir.
Altyapısının geliştirilmesi ve eski hücresel yapılarla adaptasyonu zor olacak olan 5G teknolojisi, farklı maliyetleri de beraberinde getirecektir. Yüksek bir hız sağlayabilmek adına kurulacak olan bu sistem ile birlikte kullanıcılara ek bir ücretin yansıması kaçınılmaz bir durum olacaktır. Daha çok kentsel bölgelere kurulumu yapılacak olan 5G teknolojisinin baz istasyonları, kırsal kesimlerde daha az miktarda olacaktır. Bu sebeple kırsal bölgelerde bulunan kullanıcılar bu teknolojiden daha az yararlanacaktır. Nüfus yoğunluğunun 5G teknolojisinin üzerinde etkisi olacağı bir öngörü olarak karşımıza çıkmaktadır. Kullanılmakta olan akıllı telefonların batarya tüketimi -eğer daha güçlü piller piyasaya sürülmezse- bu teknolojiden olumsuz yönde etkilenecektir. Bu teknoloji ile birlikte kısa zamanda tükenen pillerin kullanıcıların karşısına çıkması muhtemel bir sonuç olacaktır.
Bir yanıt yazın